Det finns mycket vackert att se och uppleva i Umeå och i kommunerna i Umeåregionen.

Gammlia

Umeå sevärdheterVästerbottens museum ligger i Gammlia. Det tar inte lång tid att gå från Umeå centrum till detta museum. Gammlia ligger inte mer än en kvarts promenad bort. Här kan man uppleva Västerbottens kulturhistoria. Muséet har arkiv och utställningar för att bevara kulturhistorian i området. Gammlias Friluftsmuseum består av ett antal äldre bevarade byggnader. Här är det trevligt att vandra omkring och uppleva dåtidens miljö. Här finns också en mindre djurpark. På sommaren kan man åka med hästskjutsen runt området. På vintern kan man besöka Gammlia för att gå på julmarknaden. Här kan man köpa alster av lokala hantverkare. På våren är det trevligt att besöka muséet under den ”samiska veckan”.

Bildmuséet är beläget på Gammlia en liten bit utanför Umeå. Här ställer man ut bland annat målerier, teckningar och graffitti av nutida konstnärer.

Vindelälvens dalgång

Vindelälven är en mycket vacker älv med nipor, vackra älvbrinkar och högre upp fjällandskap. Här hittar man Naturum Vindelälven som är inrymt i Hotell Forsen i Vindelns kommun. Här kan man starta resan upp efter Vindelälven och lära sig om älvens väg från fjälltrakterna ned mot föreningen i Ume älv.

Olofsfors Bruk

Olofsfors Bruk är beläget i Nordmaling. Bruket är en mycket välbevarad järnbruksmiljö. Här finns en smedja, som ännu idag används för smide. På bruksområdet finns också en herrgård där det serveras mat. I en av de välbevarade bostäderna finns idag ett kafé. Olofsfors bruk är en liten by samlad kring järnhyttan. Detta bruk är öppet dagligen på sommaren. Höst och vår anordnas en hantverksmässa i den gamla stora ladugården. Denna ladugård tillhörde en gång i tiden herrgården.

Botsmark

Botsmark ligger vid Sävarån och är en mycket vacker liten by. I Botsmark kan man se ett enormt flyttblock från tiden då inlandsisen drog fram över norra Sverige. Flyttblocket är ett naturminne och anses vara det största flyttblocket i världen.