UmeåUmeå, som också kallas björkarnas stad, är Sveriges tolfte största stad och ligger alldeles intill Umeälven cirka 1.5 mil från Bottenhavets kust. Umeå har sedan åttiotalet profilerat sig alltmer som kulturcentrum och var 2014 europeisk kulturhuvudstad. Orten har anor från 1300-talet omkring Backens kyrka, cirka fem kilometer från dagens centrum, och fick i början av 1620-talet stadsrättigheter. Med sin historia och sin rikedom på kultur är Umeå en välbesökt turistort som varmt rekommenderas att besöka. Ta del av de otaliga kulturevenemangen och den storslagna naturen och boka in ett besök i Umeå redan idag.

Bo i Umeå

Att hitta någonstans att bo under sitt besök i Umeå är inte svårt. Det finns många bra hotell, vandrarhem och campingar både centralt och mer avskilt för den som önskar bo nära naturen. För att nämna några så finns Clarion, Best Western, Scandic och Comfort Hotel i Umeå. Då det finns väldigt mycket att se både i och omkring Umeå så är det en god idé att fundera på att ta en hyrbil i Umeå så man kan besöka de mer avlägsna sevärdheterna, som annars kan vara svåra att nå. Hertz, Avis och flera andra biluthyrningsfirmor finns att tillgå.

Att göra i Umeå

I Umeå är det årstiderna som styr utbudet. På vintern finns det alla möjliga aktiviteter med snö som tema. Man kan åka hundspann, åka skidor både på längden och utför, köra skoter eller varför inte ta en tur på skridskor? Det finns också en vacker vandringsled på 12 kilometer runt Nydalasjön som är upplyst och är väldigt populärt under. På sommaren är det kulturevenemang som dominerar om du givetvis kan välja att vandra i den sköna naturen eller bada också. Klangvägen, en unik vandringsled med ljudkonstverk, är ett mycket uppskattat resmål. Man kan också välja att åka på en älgsafari med en erfaren guide eller paddla kanot i Umeälven. Det finns också möjlighet att vara med och bygga sin egen flotte som man sedan bor på medan man åker på älven. Är du mer äventyrligt lagd så finns det möjlighet att prova på forsränning i Vindelälven där du får uppleva två ordentliga forsar med en total fallhöjd på 15 meter. Den första faller 8 meter på en sträcka av 1100 meter och den andra faller 7 meter på 1300 meter. Det kanske inte låter mycket men kommer garanterat att höja pulsen på även erfarna paddlare!